‘Ontbijt’ – podcast online

“Ontbijt” is het thema van de podcast-aflevering die als speciale 5 mei-editie van Mixed Signals uitkwam. In de mei-maand verwelkomen we de lente, maar is ook traditioneel de periode waarin we herdenken en vieren. Special guest in deze aflevering van MIXED SIGNALS is schrijver en journalist Peter Brusse! Als kind maakt hij de bevrijding van Nijmegen mee. Luister via de player hieronder naar zijn ontzagwekkende verhaal.

Op de foto: Peter Brusse in december 1944 in Brussel, ‘als Engels soldaat’ (collectie Brusse).

Ook de andere afleveringen kun je hieronder beluisteren:

 

Over de thema-aflevering ‘Ontbijt’
In een zeer persoonlijk verhaal vertelt Brusse over bommenwerpers, wanhopige volwassenen,  de uiteindelijke komst van de Engelse soldaten en vervolgens een jarenlange zwerftocht na het verlies van huis en haard. 

We kwamen in de achtertuin en ik zag dat de gordijnen van vader en moeders slaapkamer in brand vlogen. Kleine vlammetjes die langs de wapperende gordijnen naar boven kropen. Er was geen redden aan. Niemand dacht aan blussen. Wegwezen.

Ondanks alles betrap je jezelf aan het eind van dit prachtige bevrijdingsverhaal op een glimlach. 
Na het beluisteren krijg je het gevoel (nog) meer te begrijpen van de Tweede Wereldoorlog en wat de bevrijding van toen nou werkelijk betekende. Een meeslepend verhaal dat je pakt en bijblijft, en dat je misschien wil aanraden aan anderen. 

Vol in the spotlights staat het Nijmeegse Vrijheidsontbijt, onderdeel van de landelijke Vrijheidsmaaltijden. De organisatie van het grootse evenement waarbij Nijmegenaren elkaar kunnen ontmoeten, is in handen is van de makers van deze podcast. Als het volgend jaar weer zover is, zijn we te gast op een fantastische plek: de Stevenskerk in Nijmegen.

● In de tussentijd maakt podcasthost Ilona Verhoeven het gezellig aan de virtuele ‘Vrijheidsontbijttafel’. Aangeschoven is Jan-Wieger van den Berg, van het Besiendershuis en tevens de karakteristieke Mixed Signals voice-over van de beginafleveringen uit de eerste lockdown. De absurde setting ‘op afstand’ veroorzaakt een vrolijk vervreemdend gesprek. Echt gegeten wordt er niet, maar getoost wel – en daar gaat het om! 

Muzikale intermezzi komen van Carlo Lammers die zijn gloednieuwe nummers ‘In de wind’ en ‘Wat je nodig hebt’ ten gehore brengt. In de rubriek ‘Wat verder niet ter tafel kwam’ laat Carlo ook weten wat hij mist aan de ontbijttafel, desalniettemin vindt hij het genoeg om er een opgewekt stukje bij te zingen.

Daarnaast is er aandacht voor de onlangs met een Oscar bekroonde documentaire Colette, de ’taal’ van vogels, in het bijzonder nachtegalen, en voor een van de klassiekers van de Nederlandse literatuur: de Mei van Herman Gorter. 

Last but not least is het vooral genieten van de sfeervolle soundscapes van Peter Hendriks, die alles tot een uitdagend geheel heeft gesmeed.

Scroll naar boven