‘Fiets’ on tour

The press (and other news) on the Fiets onder de waterspiegel…

Over Fiets onder de waterspiegel (2016)

“Om een lang verhaal kort te houden is de fotocamera uitgevonden. De foto zou het verhaal door een voldongen feit vervangen. Maar het lijkt erop dat de woorden zich niet het zwijgen laten opleggen. Ilona Verhoeven droeg aan nrc.next lange tijd ‘gevonden situaties’ bij, korte teksten bij foto’s van alledaagse taferelen: straatafval, bladeren, affiches. Op het omslag van de bundel Fiets onder de waterspiegel (In de Knipscheer; €16,50) prijkt een wit uitgeslagen fiets tegen een kademuur, met daaronder het gedaalde rivierwater. Een objet trouvé, waar Verhoeven een verhaaltje omheen spint over de vrouw die elke nacht die fiets pakt om de rivierbodem te inspecteren en bij te houden. Iemand moet het doen. Pas als je er oog voor hebt, dienen de verhalen zich aan.”

Arjan Peters, De Volkskrant


“De écriture automatique komt niet automatisch tot stand. Er moet een motortje zijn om de geest in beweging te zetten. Een beeld dat je intrigeert, een gedachte waarvan je niet los komt, een woord dat in zijn woordbeeld voor je geest blijft dwarrelen, een idee die om uitwerking vraagt. Zodra het motortje de gedachtenstroom heeft gestart, kan de schrijver de ogen sluiten en dromen, associatief dromen van geheel naar deel, van deel naar verwant deel, van deel terug naar geheel, van geheel naar groter geheel, van hoofdstroom naar zijstroom, van zijstroom terug naar hoofdstroom. Op papier zien we die bewegingen terug in een vloedgolf van metoniemen, van betekenisverschuivingen.
Het motortje dat Ilona Verhoeven’s gedachtenstroom telkens in beweging zet is een foto. Een foto van iets gewoons dat bij nader (in)zien toch niet zo gewoon is en daardoor vragen oproept, ideeën voortbrengt, nieuwe beelden vormt.”

Cor Gout, Extaze


“Parallel aan de door haar gemaakte momentopnamen brengt ze schrijvend een ode aan de verbeelding. Deze korte verhaaltjes, overpeinzingen, fantasietjes, allemaal korte stukjes tekst, zijn werkelijk zeer mooi. De auteur vangt het gewone dagdagelijkse en verweeft dat in een heerlijk verhaaltje dat minstens goed is voor een glimlach, een aangenaam verpozen in een harde realiteit. Voor het lezen van elk verhaaltje, dacht ik: ‘ wat zou ze bij deze foto geschreven hebben?’. En telkens kon ik haar volgen, zij wakkerde door haar fantasie de mijne aan. Het is toch fantastisch dat je als schrijver jouw woorden zo creatief kunt laten zijn in het hoofd van de lezer. Dat je door woorden banale dingen een extra lading kunt geven, zelfs een poëtisch aura. Wat gaat er bijvoorbeeld door je hoofd als je een tractor ziet volgepakt met knuffels? Wel lees dit boekje en de verbeelding wordt een toverstokje.”

André Oyen, Lezers tippen lezers

“Een inspirerende verzameling korte verhalen, schetsen en overdenkingen, afgewisseld met foto’s van onverwachte, vaak mooie, soms vreemde situaties.”

weekkrant De Brug, Nijmegen


“Ilona Verhoeven beziet haar wereld met open ogen en deelt haar observaties met haar lezers. Over het algemeen word je daar vrolijk van, een prima boekje dus om altijd in je tas of jaszak te hebben. Dat past gemakkelijk. En bij ieder verhaaltje hoort een foto. Want ze verzint het niet zomaar: het is echt zoals de wereld is. De realiteit is immers vaak meer bizar dan de fantasie.
We hebben allemaal wel van die momenten dat je even niets te doen hebt. Even wachten op het water voor de thee; wachten op de taxi die je gebeld hebt. Wachten tot die irritante reclame voorbij is, of zelfs in de rij bij de bakker! Dan denk je: had ik maar een boek bij me. Dit handzame boekje van Ilona Verhoeven is een boek voor zulke momenten. Al is het ook prima om zo maar eens ter hand te nemen.”

Marjo van Turnhout, Leestafel


“Kunstenares Ilona Verhoeven (1974) werkt in Berlijn en Amsterdam. In deze schetsjes en momentopnamen – zoals een omheinde hoop bladeren, een vlinder tegen een portiekraam of op straat weggeworpen cassettebandjes – laat ze zich inspireren door het dagelijkse. (…) ‘In voor een avontuurtje’ verhaalt over verweesde matrassen, compleet met de oogopslag van dr. Phil. ‘Koe in de grill’ gaat over een ruzie over een barbecue, het verhaal ‘Een boom om in te verdwijnen’ over een boom als schuilhut. (…) schetsjes ademen verbazing over de stadsjungle. Wishful thinking in ‘Even de benen strekken’: het mannetje in de geldautomaat stopt je een extra flapje toe. In alle verhaaltjes telt het luchtige concrete nu, de dingen zoals ze zich voordoen aan het oog van de waarnemer. (…)”

drs. H. Griffioen, NBD | Biblion, maart 2017


“Zien wat er gebeurt… zo kun je het proza van Verhoeven typeren. De 45 zeer korte verhalen in Fiets onder de waterspiegel zijn geschreven naar aanleiding van evenveel zelf geschoten foto’s, die ook in het boekje staan. De meeste tonen een ongebruikelijk stadstafereel: een tosti-ijzer in een boom, een afgedankte matras met een smiley erop getekend, een nooduitgangbordje dat naar een vuilcontainer wijst, een op straat geslingerde ijskast, waarop iemand ‘Volgende keer liever een Bos Rozen klootzak’ heeft gekalkt. Stadse fratsen in Mokum en Berlijn. Verhoeven laat haar verbeeldingskracht de vrije loop en dat levert vermakelijke, associatieve en soms ronduit poëtische commentaren op het dagelijkse leven op.”

Jos Verdonk, Mug magazine (p. 21)


“Ilona Verhoeven heeft een vaak verrassende kijk op het alledaagse beeld. Je hebt vaak direct een verwachting bij de foto’s. Ilona Verhoeven geeft hier dan een onverwachte draai aan. Het leerzame aan dit boekje is dat er iets moois of interessants te vinden is in een alledaags beeld. Kijk eens op een andere manier naar de werkelijkheid! Het onverwachte bij de foto’s en het idee om anders naar de werkelijkheid te kijken vind ik mooi.”

Danielle van der Hoeven, Alles over boeken en schrijvers, 10 november 2016

Presentatie van Fiets onder de waterspiegel bij Dekker van de Vegt boekverkopers in Nijmegen, met inleiding door cartoonist Stefan Verwey (10 december 2016)

Luister ook naar N1, een interview met Stefan Verwey over Fiets onder de waterspiegel:
“Ilona Verhoeven gebruikt alles wat ze ziet. Daarna kijk je met andere ogen. Dat is het fascinerende bij haar.”
(vanaf minuut 20.44 tot minuut 26)

Fiets onder de waterspiegel in de etalage bij Athenaeum Nieuwscentrum op het Spui in Amsterdam, waar op 17-17-2017 ook een speciale slideshow en voorleessessie plaatsvond.

En, ook bij Boekhandel Douwes in Den Haag! Een hele etalage vol Fiets…


Scroll naar boven